Skip to main content

Deze week heeft Let’s Lot een klant bezocht, die haar huidige karakteristieke boerderij verruilt voor een nieuwbouwwoning. Een enorme stap en tevens een groot contrast tussen beide woningen.

Het kopen van een nieuwbouwwoning kent veel voordelen. Zo is het fijn dat alles nieuw en onderhoudsarm is en je alles naar eigen smaak en wens kunt inrichten.
Maar juist dit laatste voordeel kan ook voor veel stress zorgen en dit doet een verhuizing sowieso al. Er komt enorm veel op je af en vrijwel iedere huiseigenaar zal beamen, dat je wordt overspoeld door de hoeveelheid keuzes die je moet maken bij nieuwbouw. Bij een bestaande woning, kun je gaande weg nog zaken vervangen naar gelang je budget en energie dit toelaat, maar bij nieuwbouw dien je eigenlijk alle keuzes in 1 keer te maken.

Denk aan bijvoorbeeld de indeling, een houten vloer of toch liever pvc, hoge plinten of juist niet, rolgordijnen of jaloezieën, wel of geen overgordijnen, afwerking van de wanden, verf of behang, een moderne keuken of toch liever landelijk, tegels in de badkamer of gestukte wanden, een bad, een douche of beiden, welke meubels neem je mee en passen deze qua stijl en formaat wel in het nieuwe huis…
Dit zijn nog maar enkele voorbeelden en bij elke keuze die gemaakt moet worden, dient men rekening te houden met het budget, maar ook met de ligging van de woning, de lichtinval, de indeling van de ruimtes, de plafondhoogtes etc, etc…

Veel kopers van een nieuwbouwwoning kiezen ervoor om de woning neutraal te houden, aangezien de meeste van hen zich nog geen beeld kunnen vormen van het totale plaatje. Er wordt een gigantisch appèl gedaan op het voorstellingsvermogen van de nieuwe bewoners.
Veelal is de nieuwe woning onderdeel van een nieuwbouwwijk, die nog geleefd moet worden. De omgeving is een zandbak, de boompjes zijn net gepland en alles oogt nog kaal.
Tenzij je van zeer minimalistisch houdt, is het voor de meeste mensen best lastig om zich thuis te voelen in een dergelijke situatie. Des te belangrijker is het, om direct bezieling, warmte en sfeer in je huis aan te brengen, zodat dit ook meteen als je thuis gaat voelen.

Ik wil niemand ontmoedigen om voor nieuwbouw te gaan, want het is juist geweldig om er helemaal jouw eigen plek van te kunnen maken. Het kan je flink wat stress en uiteindelijk ook kosten besparen, als er een goed doordacht plan onder ligt. Let’s Lot kan met je mee denken, om de keuzestress te beperken en de voorpret te vergroten!

Leave a Reply